El Món: El ‘sí’ i el ‘no’ a debat, un país normal per un dia

El Món

Querelles, amenaces, registres en impremtes, setge a mitjans de comunicació amb agents uniformats i armats, lleis suspeses pel TC. Falten 22 dies per a l’1 d’octubre i només hi ha una certesa: la campanya del referèndum no serà una campanya com la que viuria qualsevol democràcia que cridés a les urnes els seus ciutadans. No hi haurà debats a la televisió entre els partidaris del ‘sí’ i els del ‘no’, probablement, no hi haurà una gran campanya pel ‘no’, tret d’algunes intervencions puntuals d’un determinat sector de la coalició CSQP, que des del debat de les lleis del referèndum i de transitorietat, ha quedat ideològicament destrossat. Però Súmate, l’entitat de castellanoparlants independentistes, ha organitzat un debat que ha convertit aquest país en un país normal per un parell d’hores. Conduït pel periodista Quico Sallés, Albano Dante Fachin i Àngels Martínez, diputats de Podem Catalunya adscrits al grup que lidera Joan Coscubiela al Parlament, pel ‘no’, o ‘el potser’ i el diputat al Congrés per ERC Gabriel Rufián i la diputada de JxSí Alba Vergés, pel ‘sí’, han defensat queel dret a decidir romandre a Espanya o construir la República catalana és inviolable.

 

El líder de Podem, Albano Dante Fachin, ha resumit l’excepcionalitat d’aquest debat: “Malauradament, la situació que vivim no ens permet debatre entre el sí i el no, perquè mentre la Guàrdia Civil entri a les impremtes i als mitjans de comunicació, el debat és si hi ha democràcia o no. Per això la crida que hem de fer tots nosaltres és que votis en blanc, votis sí o votis no, el dia 1 has d’anar a votar”. I Rufián ha afegit: “És veritat, sovint defensem més la gent del no que l’opció del sí, perquè la gent que vol votar no és tan il·legal a ulls de l’unionisme com nosaltres”. Segons el diputat d’ERC al Congrés, “amb Podem coincidim en què la nostra causa i la seva és la mateixa, la causa de la democràcia. La tricolor espanyola és la nostra bandera, i tant de bo arribi la tercera república a Espanya, però a Catalunya ja ha arribat, i és la república catalana”.

Què ens hi juguem, l’1-O?

Si l’independentisme té clar que el referèndum ha de ser vinculant, Podem Catalunya considera que ha de ser una mobilització cívica, sense que descarti que pugui acabar essent vinculant. Per al líder de Podem, aquest referèndum “ens permet treballar plegats des de la diferència. Aquell dia estarem junts malgrat les diferències que tinguem”, i ha afegit que, “com a representat d’una organització política estatal, aquest referèndum ens pot ajudar a pensar maneres de conviure i relacionar-nos.L’1-O és també una oportunitat d’exercir la plurinacionalitat, perquè la decisió de prendre la sobirania i exercir-la, va en benefici de tot el món, de l’Estat, d’Europa i del món”. Segons Fachin, “quan els catalans volen decidir sobre les seves vides donen també un missatge profund als andalusos, als quals també els agradaria poder decidir, per exemple, si volen que els diners públics vagin a rescatar la banca”.

“Ens ho juguem tot, la dignitat i la decència de la política dels darrers trenta anys, però també la propera generació de polítics, que s’està deixant la pell i el patrimoni”, ha clamat Gabriel Rufián, que ha afegit que “anar a votar no et fa independentista. Votem el que votem, som republicans i d’esquerres, i ens van ensenyar que això és inherent a la defensa del dret d’autodeterminació dels pobles. El proper 1 d’octubre és l’única derrota que té en l’horitzó Rajoy, som l’única amenaça del règim del 78”. I ha donat un missatge a Podemos molt directe: “Assenyalem els tramposos que diuen que si Rajoy se’n va, tot canvia. Significa que tenen convençut el PSOE, C’s, el TC, la Fiscalia, els mitjans de comunicació que els protegeixen? La resposta és no”, ha reblat Rufián.

La diputada de JxSí Alba Vergés ha remarcat que “des d’avui a l’1 d’octubre s’obre un període de resistència, i és aquesta porta que ens obre a un procés constituent on l’Albano Dante i jo ens podrem discutir amb un full en blanc sobre quin futur volem sense els condicionants que ara tenim”. Per a la diputada de CSQP Àngels Martínez, l’1-O “és una oportunitat molt gran de demostrar que no ens atemorim, que triem el camí de la pau i de les urnes, el camí d’escoltar-nos. Demano a la gent que vagi a votar i es posi dempeus amb companys i companyes que volen un poble digne i sobirà”, ha dit la diputada, que defensa un ‘no’ que serveixi de punt de partida per construir el país amb la mirada posada en una confederació ibèrica de repúbliques posterior a la transformació d’Espanya.

Què s’ha de votar?

“El que senti i cregui cadascú, però que no voti amb els esquemes de 9N. El nostre vot té ara una càrrega política i d’acció molt més forta i aleshores, es voti el que es voti, s’obre un futur de vida millor on els drets siguin reforçats. Vinculant? És la gent qui el farà vinculant. Si la gent es fa seu el resultat, serà vinculant, però no ho serà pel BOE o pel Diari Oficial de la Generalitat”, ha dit Àngels Martínez. Per a Rufián, el sí és clar, perquè “suposa una amenaça a un règim indigne i indecent, només cal veure la Guàrdia Civil a les portes d’una impremta. Però també ho fem per la resta de nacions de l’Estat, com Euskal Herria, Andalusia, Galícia i els Països Catalans”.

Per a Alba Vergés, és cert que “no votem en clau 9N, sinó en clau referèndum. Però ha de quedar clar què representa votar sí i què representa votar no, tal i com estableix la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República”. Finalmemt, Dante Fachin ha remarcat que “veiem amb preocupació com la gent que vol votar que sí no la deixen votar, però aquells que tenim una altra proposta que no passa per la independència, tampoc no ens deixen votar que no. Aquesta idea d’Estat respectuós que tracta els seus pobles amb respecte, aquesta Espanya que es podria representar amb un no, l’1 d’octubre tampoc no ens la deixen posar sobre la taula. Malauradament, la situació que vivim no ens permet debatre entre el sí i el no, perquè mentre la Guàrdia Civil entri en impremtes, el debat és si hi ha democràcia o no. Votis en blanc, votis sí o votis no, el dia 1-O has d’anar a votar”, ha sentenciat.

El setge de la Guàrdia Civil

Sobre la irrupció de la Guàrdia Civil a la impremta de Constantí i al setmanari El Vallenc, la diputada Àngels Martínez ha assegurat que “és una imatge que per desgràcia ens recorda a uns temps passat en què hi havia una manca total de drets, però la part positiva és que he vist també una imatge de gent jove portant flors als policies. Així va començar la revolució dels clavells, si nosaltres comencem així, anirem molt bé”. Rufián ha estat més gràfic, s’ha posat dempeus i ha dit, “en castellà perquè m’entenguin els periodistes -de Madrid”- tinc un sobre amb un vot, però prometo, agents, que és per a consum propi”. I ha afegit que “tant de bo hi hagi algú tan interessat als despatxos de Madrid a buscar paperetes com les 120.000 persones que romanen a les cunetes”. 

Per la seva banda, la diputada de JxSí Alba Vergés ha dit que “em quedo amb la reposta de la gent, mirem a la cara a la Guàrdia Civil, no ens fan por. I hem de tenir clar que a la Guàrdia Civil no la farem fora a crits, sinó amb vots dins d’una urna l’1d’octubre”. Dante Fachin ha argumentat que el setge de la policia espanyola contra l’1 d’octubre “ajuda a entendre quina és la profunditat del conflicte. Podem parlar del sí i del no, però més enllà hi ha valors que defensem conjuntament persones que pensem diferent”. 

 

Compartir