El Món: Junqueras: “Hem de preservar a la nova república la nostra capacitat organitzativa”

El Món

Junqueras: “Hem de preservar a la nova república la nostra capacitat organitzativa”

El vicepresident del Govern ha presentat el llibre ‘La República possible’, d’Antonio Baños

Junqueras i Baños, a la presentació de ‘La república possible’ | CRISTÓBAL CASTRO

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat que el govern “posarà totes les seves forces en fer el referèndum” però ha evitar tornar-se a referir al fet que si no hi ha referèndum es declararà la independència, tal com s’especifica al programa de JxSí. “L’Estat farà el que cregui més oportú, nosaltres dedicarem i centrarem totes les nostres forces a fer el referèndum”, ha insistit. Ho ha dit a la presentació del llibre d’Antonio Baños, La república possible (Ara Llibres), que ha tingut lloc aquest dimecres al Museu Marítim de Barcelona, i que ha presentat la periodista de El Món, Gemma Aguilera. Junqueras ha afegit que en la nova república el que s’ha de preservar és “la nostra capacitat organitzativa” i que el que cal eradicar és “l’abús, el privilegi, al corrupció i les posicions de dominància”. També ha afegit que cal coordinació i “esforç col·lectiu” perquè el govern espanyol no impedeixi el referèndum.

 Antonio Baños ha explicat que la voluntat del llibre és reflexionar sobre quin país volem i per què hem arribat fins aquí, i en aquest sentit ha assenyalat que “no ho fem ni tan sols per tenir una Catalunya lliure, sinó per viure millor. Perquè els models productius siguin rendibles i equitatius i serveixin per viure millor”. Baños ha lamentat però que aquest debat s’hauria de fer en un procés constituent i no s’està fent. Sobre aquesta qüestió Junqueras ha respost que “per viure millor hem de fer-ho el millor possible en el temps present. Estem aquí perquè ens estimem a la gent i perquè volem que visqui millor. Volem donar a la gent totes les oportunitats perquè s’expressin, i s’expressin votant”.

 

Baños i Junqueras, abans de l’acte, acompanyats per la periodista Gemma Aguilera | CRISTÓBAL CASTRO

 

Baños també ha remarcat que una de les virtuts del procés ha estat portar el debat nacional al debat democràtic: “Hem aconseguit despullar el debat de la independència. El debat se centra ara en saber si l’estat espanyol és democràtic o no, i si tenim la força popular per tirar-ho endavant”.

Tant un com l’altre han coincidit amb el fet que no hi ha debat sobre la pregunta del referèndum. El vicepresident ha dit que “la millor pregunta serà la que tingui més consens”, mentre que Baños ha afirmat que “no és negligible la paraula república”, però en qualsevol cas ha negat que sigui una qüestió polèmica: “Forma part del neguit general i tothom té dret a ficar-hi cullerada”.

Junqueras ha explicat que el que voldria conservar de l’actual Catalunya és “la seva capacitat organitzativa”. També ha afegit que el que s’hauria d’eradicar és “l’abús, el privilegi, al corrupció, i les posicions de dominància. Hem de preservar la capacitat d’organitzar-nos per protegir el bé comú“.

 

‘La república possible’ és el darrer llibre escrit pel periodista i exdirigent de la CUP, Antonio Baños | CRISTÓBAL CASTRO

 

Compartir